Visita cultural a CERVERA i cargolada a VILAGRASSA




Dissabte, 9 d’abril, amb un temps d’estiu, varem fer una sortida a la capital de la comarca de la Segarra. El llegat artístic i monumental que mostren els seus carrers i edificis més emblemàtics son el reflex del seu important passat.Com la Universitat fundada l’any 1718 arran del Decret de Nova Planta, edifici neoclàssic amb ornaments barrocs a la façana principal i que va esdevenir la única universitat de Catalunya, ja que es van abolir les altres, situació que va perdurar fins el 1842; visitarem el recinte universitari tot admirant les façanes,tant l’exterior com les de dins, els patis interiors, el paranimf presidit pel magnífic retaule de la Immaculada i els passadissos i aules.
Seguirem pels carrerons de les bruixes, antic camí de ronda que deixa entreveure l’estructura medieval de la vila amb l’antic nucli emmurallat. El carrer Major amb els seus notables edificis i palaus que va a parar a la plaça Major a on la Paeria o Ajuntament, amb la seva notable façana barroca decorada amb interessants mènsules. L’església de Santa Maria, solemne recinte de dimensions catedralícies i declarada monument nacional, d’estil gòtic català amb tres naus i campanar octogonal sobre l’extrem d’un dels braços de la creueria que conserva un portal romànic de construcció anterior que dona a la plaça del Fossar en que hi ha un mirador des don varem apreciar una panoràmica de la comarca. Per finalitzar visitàrem el monument dissenyat per Josep M.Subirats que simbolitza el redreçament de la Generalitat. A Cervera l’any 1359 les Corts Catalanes van instaurar la Diputació del General, antecessora de la Generalitat de Catalunya.
Per a reposar, desprès d’un matí ben aprofitat, varem anar a l’hostal Catalunya de Vilagrassa a on ens esperava una bona cargolada, com no pot ser d’una altre manera per aquestes contrades. Amb tot un dia rodó, cultual, gastronòmic i d’amistat.

Conferencia El Burka, llibertat religiosa i interès públic



L’advocat Carles Antolí ens parlà, el passat dia 29 de Març d’enguany, dels aspectes jurídics sobre l’ús, en espais públics del vel, burka i demés vestimentes islàmiques femenines. Es un bon coneixedor de la matèria , doncs, en defensa d’un col•lectiu islàmic lleidatà, ha aconseguit que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tingui suspesa, cautelarment, l’aplicació de l’ordenança de l’ajuntament de Lleida que prohibeix l’ús d’aquestes prendes femenines als espais públics. Com era de preveure, la qüestió jurídica derivà en un debat sobre els aspectes socials del tema, on en Carles Antolí es decantà cap a la solució del diàleg entre totes les parts implicades i la fugida dels radicalismes de tota mena i arreu.