CONFERENCIA DE JOSEP MARIA RIBA. "Canvi Climàtic: amenaça i oportunitats alhora. Encara és així?”

El dijous dia 2 de desembre d’enguany, encetarem el cicle de conferències Rotary 2021/2022 i ens visità en Josep Mª Riba, enginyer, divulgador i expert en temes de medi ambient, pioner en la defensa i divulgació del bioclimatisme i la sostenibilitat ambiental, actualment en lluita aferrissada contra les emissions derivades de la combustió del carboni i la producció de CO2, des de la seva Plataforma ZEO (Zero Emissions Objective).

En Josep Mª Riba ens visità ja al gener de 2019 amb una conferència titulada “Canvi climàtic: amenaça i oportunitat a l’hora”, en la que donà mostra del seu irredempt optimisme enfront del problema. Ara, amb l’oportunitat de la recent acabada cimera de Glasgow, ens tornà a donar una magnífica xarrada sota el títol “Canvi climàtic: amenaça i oportunitat alhora. Encara es així?”. Tot i que en Riba no ha perdut ni un gram d’optimisme, ens va deixar molt palès que la seva preocupació pel futur del nostra planeta es molt alta i que calen actuacions immediates i menys paraules.

Començà la xarrada allà on la va acabar ara fa quasi tres anys, per tornar-nos a passar el vídeo d’en Leonardo di Caprio visitant les zones més vulnerables del planeta i denunciant, després, davant de l’Assemblea General de l’ONU, l’amenaça del canvi climàtic. D’ençà d’aquesta producció, fa cinc anys, la situació, ens digué el conferenciant, no solament no s’ha redreçat sinó que, malauradament, ha empitjorat.

 La manera com en Riba exposa les coses és molt directa, planera i entenedora , i, a base de gràfiques, estudis, i de vídeos impactants, fa que el missatge arribi fàcilment a tothom. De nou vam poder veure i escoltar al científic suec Johan Rockström, qui, amb cara de molta preocupació, denunciava la incidència de l’acció de l’home en el fenomen del canvi climàtic i posava de manifest la peremptòria necessitat de l’acció política de governs i governants per parar la catàstrofe. També veiérem i escoltarem, en el mateix sentit, a personalitats mediàtiques com l’empresari Bill Gates, la periodista Naomi Klein ( molt recomanables els libres d’ambdós, ens digué en Riba), l’expresident Obama o l’actor Harrison Ford, tots en la mateixa direcció de l’extrema necessitat de les actuacions immediates


El conferenciant, tot remarcant la importància de que cadascun de nosaltres prenguem consciència de que la solució rau en el canvi d’actitud i conducte vers el medi natural, no parà d’insistir en el paper primordial dels polítics en la pressa de solucions valentes que ens portin, de debò, cap a les energies renovables ( apostà pel futur de l’hidrogen ), deixant de banda els combustibles fòssils com a font d’energia que son els principals causants de les emissions del CO2. En Riba es conscient que es un canvi difícil i ple de dificultats, doncs bona part de l’economia encara depèn d’aquest tipus de producció energètica, però, adreçant-nos al títol de la conferència d’enguany, encara hi tenim oportunitats, encara som a temps, tot i que n’hem perdut molt pel camí.