“RAMON LLULL, EL PRIMER DELS NOSTRES ESCRIPTORS” CONFERÈNCIA d’ ALBA SABATÉ

ALBA SABATÉ durant la seva intervenció
Tot aprofitant l’avinentesa de la celebració l’Any Ramón Llull al complir-se els 700 de la seva mort, vam invitar a donar-nos la conferència del mes de Novembre a l’Alba Sabaté,  professora i escriptora que exerceix de catedràtica de Llengua i Literatura Catalana a l'Institut Salvador Dalí del Prat de Llobregat. L’any 2013 va rebre el reconeixement del Premi Ciutat del Prat per la defensa d’un ensenyament públic i de qualitat. Com a escriptora acaba de publicar L’hotel blanc de la platja, novel·la amb què va quedar finalista del Premi Prudenci Bertrana de Girona l’any 2015. Paradisos d’aigua (finalista del premi Pere Calders 2005), Cançó de setembre (Premi Ciutat de Mollerussa) i Aniversari (premi Marian Vayreda 2013 d’Olot).
L’Alba va centrar la seva conferència en la vessant literària de Ramón Llull, amb pinzellades inevitables a la religiositat del personatge i a “l’Ars”, com a conjunt i cos de la seva  revelació divina. Especial recreació de la conferenciant en una de les obres mes representatives d’en Llull com es “Blanquerna”; i ho va fer, l’Alba, d’una manera tan amena i didàctica, posant-hi tal entusiasme, que vam quedar de l’acte fascinats pel relat i per la figura del pensador i literat mallorquí.

Remembrant el “Llibre de les meravelles”, d’en Llull, podem dir que vam sortir de la conferència, tots, meravellats de l’exposició que l’Alba Sabaté ens va fer de l’obra literària d’aquest mallorquí universal, polièdric i casi enigmàtic, a cavall entre els segles XIII i XIV, que ha esdevingut una figura cabdal en el pensament i la cultura d’occident; i no prou reconegut, pot-ser, a les nostres pròpies llars.