CONFERÈNCIA HERMÍNIA GOMÀ “ El lideratge amb clau femenina”


El passat dia 21 de Maig, vam rebre, dintre del curs 2018/2019 de les Conferències de Rotary Prat, a la Hermínia Gomà, coach, psicòloga, autora de diversos llibres sobre l’educació en positiu dels nostres propis valors, directora de l’Institut Gomà, que ens parlà de “El lideratge en clau femenina”, interessantíssima conferència sobre el paper de la dona en el lideratge de la societat. La Gomà te un discurs clar, interrogatiu, amb pauses intencionadament posades per provocar la participació dels assistents i, si mes no, la seva reflexió sobre el tema.

El discurs de la Hermínia no es dirigeix tant a reivindicar la igualtat de gèneres en aquest lideratge (que també), sinó mes be a modificar (mes que substituir) la mentalitat/criteri masculins, en la direcció/lideratge de la nostra societat família, empreses, política, etc., tal com ha vingut estant aplicada tradicionalment. Podríem dir que el seu plantejament o pla d’educació, es basa en una qüestió hormonal, doncs considera que la solució ideal seria un augment de la testosterona en les dones (hormona de l’agressivitat) i de la oxitocina en els homes (hormona responsable de l’amor, la felicitat i l’amabilitat. Aquesta combinació hormonal, facilitaria, a criteri de la Hermínia, una compensació molt apropiada de cara a les  conductes dels individus i de les seves tendències que significaria un canvi radical en els criteris i formes del lideratge.

 Per tant la qüestió no va de lideratge femení amb el plantejament clàssic de substitució dels homes per les dones en aquesta tasca, sinó de canvi de mentalitat i comportaments i aquí es on l’home i la dona poden i han de jugar un paper primordial.