CONFERENCIA de MANUEL MILIÁN MESTRE "la tempesta perfecta ha arribat

La conferència del mes de maig ha estat protagonitzada per en Manuel Milián Mestre, periodista i escriptor que atresora un extens currículum en el mon de la informació i de la política. Fundador, entre d’altres, del diari El País , membre dels Consells de redacció del “Noticiero Universal” i Diari de Barcelona, llicenciat en Historia, professor universitari,  diputat i membre de l’executiva del Partit Popular, tertulià a ràdio i TV, home savi i erudit; i conversador infatigable.

La seva conferencia versà sota el títol de “La tempesta perfecta ha arribat”, parlà sobre els canvis social i la crisi europea ocasionada per la guerra d’Ucraïna. Per arribar al nucli central del contingut de la conferència, en Milián va fer una amplia introducció tot referint-se als diferents canvis socials produïts al llarg de la historia, des d’El Renaixement, passant per la descoberta del Nou Mon, la Revolució francesa i la Revolució industrial, amb les convulsions que tot això va comportar, per anar a parar a l’actual revolució tecnològica que, segons el seu parer, no té res a veure amb les anteriors revolucions   hagudes al mon. Si bé quasi totes les innovacions han suposat un terratrèmol social, l’actual canvi, basat en l’automatisme del treball i la robotització, pot significar un veritable cataclisme que podria  portant-nos, segons el conferenciant, a la fi de  l’estat del benestar. Per això, diu en Milián, cal afrontar l’actual revolució des dels posicionaments de la ètica (bandera indefectiblement, i des de sempre, enarborada per en Miliàn), entesa com el conjunt de principis immutable d’ordre natural, que fonamenten la vida, el dret i la convivència.

Abans d’entrar, definitivament, en el moll de la temàtica conferencia’l, en Milián Mestre va fer referència a una altra revolució del nostre temps, la de la dona, la mes gran que mai hi ha hagut, tot i que hi veu en el feminisme, un intent d’utilització com ariet de determinada ideologia demonitzada per en Milián.

Per allò que fa a la situació geopolítica actual, marcada per la guerra d’Ucraïna, el ponent va fer èmfasi en varis esdeveniments fonamentals en el temps que, al seu parer, ens porten als esdeveniments  actuals: el pontificat de Joan Pau II amb el seu intent d’homicidi, la caiguda de l’URSS, la incapacitat d’Occident d’incorporar Rússia a Europa, i l’error de l’OTAN de provocar-la amb els intents d’aproximació d’Ucraïna ( que, no oblidem, es l’ànima de Rússia). Per en Milián, no té cap sentit que Rússia estigui exclosa d’Europa; per a ell, Europa hauria de fugir de la bipolarització (que el que sembla volen els Estats Units), i anar cap a un pacte que comporti la neutralitat d’Ucraïna , sobre tot, i també d’altres països limítrofes amb Rússia. No exclou una guerra llarga i la pressa de decisions perilloses molt lligades amb la inquietant personalitat d’en Putin.