MNAC – WILLIAM MORRIS i EL MOVIMENT ART & GRAFTS


Com ens té ben acostumats na Maite Marin aquesta vegada ens va organitzar, en el mes de maig, una vista guiada al Museu Nacional d’Art de Catalunya a on vam poder fer un recorregut per la vida i obra d’en William Morris, del seu llegat  i el moviment que va liderar, amb més de 300 peces procedents de més de cinquanta col·leccions d’arreu del mon, que va més enllà d’una simple presentació d’arts decoratives i on els objectes són més importants del que sembla. Perquè com deia Morris: “L’autèntic secret de la felicitat es troba en el fet de sentir un interès pels petits detalls de la vida quotidiana” 


William Morris va ser dissenyador, arquitecte, artesà, empresari, poeta, assagista i activista polític. Un autèntic home renaixentista, amb múltiples talents i àvid d’aprendre, a qui li va tocar viure una època, la victoriana, marcada pel romanticisme, el progrés industrial i els abusos contra els treballadors. Morris es va revoltar contra tot allò establert i va aplicar els seus ideals a tot el que es va dedicar: el disseny de mobiliari, tèxtil i vidre,  l’edició de llibres, la publicació d’assajos... Tot esta va impregnat de delicadesa, gust pel treball ben fet i amb una forat crítica a la desigualtat social del moment.

En aquesta visita cultural ens acompanyaren els dos estudiants d’intercanvi que apadrina, durant tot aquest curs, el nostre club:  na Bella de EEUU i en Brian de Taiwan. 

Per arrodonir el dia vam reposar forces dinant plegats al restaurant Can Vilaró,  davant del mercat de Sant Antoni, el que ens va permetre admirar la remodelació  que s’ha fet d’aquesta obre de bellesa arquitectònica notable, amagada durant tants anys, i de com ha canviat la fisonomia del lloc i ha donat a l’entorn una majestuositat, amplitud i perspectiva.