“Situació econòmica actual: a les portes d’una nova crisi?” per en JUAN MANUEL LORA


La segona de les xarrades que el  dimarts dia 20 d’octubre vam celebrar a Rotary Prat dintre del actual curs/cicle de conferències. Amb la efemèrides del compliment dels deu anys de la crisi econòmica de l’any 2008, vam considerar oportú debatre sobre allò que ens va deixar aquest històric i dramàtic  accident; i quines semblen ser les perspectives de futur.

En aquesta ocasió l’economista Joan Manuel Lora, rotari membre del Club Barcelona 92 Llicenciat i Màster  en Ciències Econòmiques i Empresarials, professor d'universitat i assessor de varis bancs (que ja  havia previngut sobre l’arribada de la crisi del 2008), es donà, ara, una crua i real visió d’allò que, segons la seva percepció, ens pot venir al damunt en l’ordre econòmic i que, indefectiblement, si arriba, afectarà a les nostres butxaques.


L’amic Lora, amb una amenitat d’agrair en temes de vegades tant espessos com els econòmics/financers, ens il·lustrà (i preocupà) sobre la més que probable propera crisi econòmica que s’esdevé. A criteri del conferenciant, tota la simptomatologia apunta cap a l’arribada d’una situació que ell anomena “la turmenta perfecta” que, malauradament, ens agafarà amb els deures sense fer  tot i haver tingut l’experiència de la crisi del 2008.

Fet el diagnòstic, anem al tractament; realment el comú dels humans poca cosa podem fer per evitar-ho però sí, al menys, podem intentar estar previnguts per tal d’evitar no patir massa i, en aquest punt, en Joan Manuel Lora recomana no endeutar-se o, como mínim, no augmentar el nivell d’endeutament particular/familiar que es pugui tenir, doncs, en aquest darrers anys, degut al desfermament del consum, el deute privat a anat “in crescendo” fins a nivells difícilment suportables si es dona, como sembla ser que es donarà, un augment del interès del diner. Si a tot això li afegim la guerra comercial USA/Xina; les dificultats d’unificar polítiques a la Unió Europea ( amb la crisi italiana planejant) i l’acabament de la compra de deute públic per part del Ban Central Europeu, doncs, com ens deia en Lora, tenim en perspectiva “la turmenta perfecte”.  Atenció doncs: avis per a navegants, que, en definitiva, ho som tots.