CONFERÈNCIA JOAN JOSEP QUERALT “ Ètica i política, dos elements antagònics?”

JOAN JOSEP QUERALT
 El passat dia 22 de març, dintre del cicle de conferències de l’actual curs, ens visità en Joan Josep Queralt, doctor en dret, catedràtic de Dret Penal a la UB, investigador, entre d’altres temes, del tractament dels delictes i de les garanties que han de precedir el càstig penal, conferenciant a universitats, fòrums i centres professionals d’arreu, i col·laborador habitual de diversos mitjans de comunicació, TV, radio, premsa escrita, etc.
El títol o lema de la conferència “Ètica i política, dos elements antagònics?” era ja, d’entrada, tot una referent/al·licient per no perdre-s’ho, tan per la càrrega del seu contingut com per la categoria del conferenciant, demostrada aquesta, entre d’altres espais, en nombrosos articles de premsa i en las seves periòdiques aparicions a la tertúlia dels divendres a un conegut canal de TV privada de Catalunya.
I les expectatives no van defraudar a ningú. En Queralt, home de mes que contrastada cultura, donà una veritable lliçó acadèmica sobre allò que s’ha d’entendre per ètica, per política i per les respectives confluències d’una i altra realitat. I si be en ambdós conceptes ens podríem haver quedat en l’àmbit estrictament filosòfic, en Queralt tocà el moll de l’os quan els va concretar en la situació actual de la societat i en la política que avui, en general, es practica per part dels polítics.
Però el conferenciant, a més, no es va limitar a fer un anàlisi d’aquesta situació sota el prisma de la ètica, sinó que es va pronunciar (avui diríem vulgarment parlant, es va “mullar”), per oferir-nos la seva opció personal: es a dir que, tot considerant que, amb intencionalitat o no, la realitat es que la crisi actual ens està portant a una reducció del cercle de participació en la cosa publica, advocà, fent palesa la seva formació humanística, per la responsabilitat personal de cadascun de nosaltres, com a solució per a redreçar el rumb actual de la nostra societat.

VISTA GENERAL DE LA TAULA