CONFERENCIA RAMÓN GUÀRDIA i MASSÒ (vicepresident del Banc dels Aliments)


 El dimarts dia dinou de Novembre ens visità en Ramón Guàrdia per fer-nos una xarrada sobre el tema “El Banc dels Aliments, la lluita contra la pobresa i el malbaratament alimentari” tema aquest realment punyent i, malauradament,  de continua actualitat. Com deia el ponent, tan de bo el dia que aquesta institució no tingui raó d’existir; i es que, el Banc dels Aliments es una institució, com d’altres de la societat civil, que afronta una tasca que els Governs no poden en bona mesura assumir o no tenen prou voluntat per fer-ho.
L’amic Guàrdia ens explicà, d’antuvi, que la idea del Banc dels Aliments, sorgí a Catalunya, per obra i gràcia d’en Jordi Peix, avui ja traspassat, qui anys enrere va estar al front d’una Direcció General de la Generalitat i qui ho importà de França. Posteriorment, la iniciativa es va estendre per tota España i avui podem dir que hi ha un Banc dels Aliments per cada província, essent aquest, el provincial, l’àmbit d’actuació territorial, constituint, cadascun dels diferents Bancs, institucions autònomes, però, evidentment, col·laboradores. La tasca mes coneguda i popular del Banc dels Aliments ( que no la única), es el Gran Recapte, jornada on, com es sabut, es recullen, sortosament, tones d’aliments principalment en les grans àrees comercials i en els supermercats.
El Banc dels Aliments actua com el que, prenent-nos la llicència, podríem dir un majorista que recapte, de diferents fons de subministrament, aliments dels que es poden nodrir diferents entitats de caire social i  solidari per a fer la distribució a les persones pobres i necessitades. Remarcà en Guàrdia, que el Banc dels Aliments, una vegada fet el lliurament dels aliments recaptats, té cura de la distribució duta a terme per les entitats distribuïdores.